Sănătatea din cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel mondial atȃt datorită efectelor sale stimulante asupra sistemului nervos central, cȃt și a gustului și aromelor sale deosebite.

Cafeaua este un amestec complex de peste 800 de compuși volatili, în timp ce cofeina și acizii clorogenici reprezintă compușii cei mai frecvenți. În ultimii ani, cafeaua s-a mutat progresiv dintr-o poziție cumva negativă asupra sănătății ȋntr-una mult mai prietenoasă și chiar recomandată de specialiști, datorită farmacologiei sale mult mai bine cunoscute. 

Cofeina este un stimulent găsit în plantele de cafea, ceai și cacao. Stimulează creierul și sistemul nervos central, vigilența și previne oboseala. Sportivii folosesc frecvent cofeina.

Din punct de vedere istoric

Se spune că primul ceai a fost preparat în 2737 î.Hr. Câțiva ani mai târziu, boabele de cafea au fost descoperite de un cioban etiopian care a observat că ale sale capre au mai multă energie. 

Astăzi, aproximativ 80% din populația lumii consumă zilnic cofeină, iar populația adultă a Americii de Nord ce consumă cofeină se presupune că ajunge la 90%.

Beneficii pentru sănătate

Un studiu publicat ȋn revista de specialitate Nutrients, ȋn 2019, a demonstrat beneficii pentru sănătate asociate cu constituenții estrogenici ai cafelei, precum protecția oaselor, tratamentul / prevenirea cancerului, inclusiv cardioprotecția, neuroprotecția și îmbunătățirea sindroamelor de menopauză.

Despre radicali liberi cunoaștem deja o mulțime de lucruri, că sunt substanțe chimice instabile de obicei, ce apar ȋn cantităţi mari ȋn organism ca reacţie de apărare ȋn procesele inflamatorii, ȋn interiorul celulelor, dar și atunci când venim ȋn contact cu agenţi poluanţi, radiaţii atmosferice, etc. Acești radicali sunt responsabili de ȋmbătrânirea celulară, dar și de apariţia unor maladii degenerative cronice prin stres-ul oxidativ pe termen lung. Ceaiul și cafeaua îți ajută corpul să lupte cu radicalii liberi prin substanțe chimice proprii numite antioxidanți. 

Cum acționează cofeina?

Imediat ce cofeina este consumată intră rapid în fluxul sanguin. Ficatul o va ,,prelucra’’ apoi în compuși care pot afecta activitățile diferitelor organe. Cu toate acestea, activitatea principală a cofeinei este asupra creierului. Acționează prin blocarea efectelor adenozinei, un neurotransmițător care relaxează creierul și provoacă oboseală. La majoritatea oamenilor, adenozina se acumulează în timpul zilei, făcându-i somnoroși și epuizați, dar cofeina îi ține pe oameni treji prin conectarea la receptorii de adenozină din creier fără ȋnsă a-i activa.

În plus, poate stimula eliberarea dopaminei și norepinefrinei din creier, crescȃnd astfel nivelul de adrenalină din sânge. Combinate, aceste acțiuni ,,trezesc’’ și mai mult creierul și promovează o stare de vigilență și concentrare.

Abordări noi în studii epidemiologice și cercetări experimentale sugerează că, ȋntr-adevăr, consumul de cafea poate ajuta și la prevenirea mai multor boli cronice: cardiovasculare, hepatice sau ȋn eliberarea microcalculilor biliari.

Sportivii folosesc frecvent cofeina

În ceea ce privește consumul de către sportivi, studii recente au demonstrat că ȋn sporturile de luptă, dozele mai mari (6-9 mg / kg) decât cele recomandate în prezent (3-6 mg / kg) sunt aparent mai eficiente din punct de vedere al performanței pentru judo, de exemplu, decât pentru alte sporturi. Cu toate acestea, efectul ergogen al cafeinei nu este numai dependent de doză, dar este legat și de consumul obișnuit de cafea. 

Personal, ca medic nutriţionist sportiv, recomand cafeaua.

Băuturi ce conțin cofeină

Diverse plante conțin în mod natural cofeină în semințe, nuci sau frunze. Acestea sunt cȃteva exemple ȋn ordinea descreșterii conținutului de cofeină: espresso, yerba mate, ciocolata cu lapte, cafea obișnuită, băuturi cu cacao, băuturi răcoritoare și energizante, ceai preparat. În plus, cofeina poate fi găsită și în medicamentele prescrise pentru răceli și dureri.

O cantitate prea mare de cofeină te poate face anxios sau iritabil

Totuși, ȋn ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, trebuie precizat că o cantitate prea mare de cofeină te poate face anxios sau iritabil și atunci cȃnd este consumată ȋn apropierea orei de culcare poate îngreuna somnul. De asemenea, la cantități crescute te poate face mai puțin capabil să păstrezi calciul, ceea ce poate duce spre o densitate osoasă mai scăzută, chiar cu predispunere la fracturi. Așadar, nu exageraţi!

Bibliografie

Durkalec – Michalski K et al – Dose-dependent effect of caffeine supplementation on judo-specific performance and training activity: a randomized placebo-controlled crossover trial – Journal of the International Society of Sports and Nutrition, 2019

Lopez-Garcia E et all – Coffe consumption and risk of stroke in woman – Circulation, 2009

Santos RM, Lima DRCoffee consumption, obesity and type 2 diabetes: a mini-review  – European Journal of Nutrition, 2016

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Ești obosit – ce e de făcut?

Dacă discutăm despre instalarea recentă a stării de oboseală, a bea cafea pentru revigorare sau a trage un pui de somn la prȃnz, nu...

Mitocondria – incredibila noastră uzină energetică

Mitocondriile sunt mini fabrici de energie ale celulelor, care variază ca număr în funcție de cerințele energetice ale organului respectiv. Majoritatea celulelor au aproximativ...

Cum corectăm dezechilibrul electrolitic vara

Suntem ȋn plină vară. Temperaturile vizează constant cifre ridicate și nu pot decȃt să sper că ȋncerci să ȋți protejezi nu doar pielea, ci...

Există alimente care să reducă stresul?

Stresul - cu toții îl avem, ȋnsă modul în care îl gestionăm poate face diferența. Managementul stresului poate fi un instrument puternic pentru starea...

Grăsimea viscerală moderată și afectarea silențioasă a ficatului

Ficatul este un organ remarcabil care face o mulțime de lucruri diferite ca să ȋți mențină sănătatea. De aceea, sănătatea ficatului afectează ȋn cascadă...