Cel mai bun mod de a-ți satisface nevoile de nutrienți este consumul unei varietăți de alimente sănătoase. Totuși, dacă aveți un nivel scăzut de o anumită vitamină sau mineral, sfaturile de mai jos te vor ajuta să profiți la maximum de suplimentele recomandate.
Dacă vorbim despre un complex cu multivitamine și minerale, ȋl poți lua oricând dorești. Corpul absoarbe unele vitamine mult mai bine cu alimente, așa că e foarte bine să le iei cu o masă. Astfel nu vei deranja nici stomacul, mai ales dacă ești o persoană cu sensibilitate digestivă.
Când să iei vitaminele solubile în apă
Evident, apa le dizolvă, iar corpul nu le stochează, așa că majoritatea trebuie să fie luate în fiecare zi. Acestea includ vitaminele C și B: tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid pantotenic (B5), piridoxină (B6), biotină (B7), acid folic (B9) și cobalamină (B12). Se pot lua cu sau fără alimente, cu o singură excepție: vei absorbi mai bine B12 cu o masă. Daca folosesti si vitamina C, pune 2 ore intre ele, deoarece vitamina C poate împiedica organismul să utilizeze B12.
Când să iei vitaminele solubile în grăsimi
Vitaminele A, D, E și K trebuie să fie însoțite de grăsimile de la o masă pentru ca organismul să poată să le absoarbă și să le folosească. Nu aveți nevoie de multe grăsimi – orice grăsime saturată sau dacă vrei o variantă pe bază de plante o găsești în alimente precum avocado sau nuci.
Dacă iei suplimente cu fier
Fierul îl absorbi cel mai bine pe stomacul gol. Îl poți lua cu apă sau, mai bine, cu un suc de citrice: fierul și vitamina C fac echipă bună. Dacă ȋți face greață, ia-l imediat după masă. Nu îl combina cu calciu sau alimente bogate în calciu – acestea interferează cu absorbția fierului.
Dacă iei suplimente cu minerale
Dozele mari de minerale pot concura între ele pentru a fi absorbite. Nu utilizați împreună suplimente cu calciu, zinc sau magneziu. De asemenea, aceste trei minerale sunt mai ușor absorbabile atunci când le iei cu mâncare, așa că dacă medicul îți recomandă, consumă-le la diferite mese. Nu luați niciun mineral individual în același timp cu un complex de multivitamine și minerale sau cu o formulă de vitamine antioxidante.
Suplimentele și alte medicații
Chiar și nutrienții esențiali pot interfera cu multe dintre medicamente. Dacă luați, de exemplu, un anticoagulant tradițional, cum ar fi warfarina, doar cantitatea mică de vitamina K dintr-un supliment cu multivitamine îi poate reduce efectul. Luarea a mai mult de 1.000 mg de vitamina E pe zi poate crește riscul de sângerare. Dacă luați medicamente tiroidiene, dar aveți nevoie de calciu, magneziu sau fier, ȋncercați să le luați la distanță de cel puțin 4 ore pentru a nu scădea eficiența tratamentului glandei tiroide. Întrebați-vă medicul care este cel mai bun moment de administrare.
Doza zilnică recomandată pentru minerale sau vitamine reprezintă cantitatea zilnică de nutrient pe care ar trebui să o obțineți, în funcție de sex și vârstă, de la un supliment. Există și limite maxime pe care este bine să nu le depășiți. Aceste valori sunt de obicei specificate pe cutiile suplimentelor. Efectele secundare ale dozelor mari pot varia de la oboseală sau diaree, până la nisip sau pietre la rinichi sau leziuni ale organelor.
Poți alege să ȋți personalizezi formula de suplimente achiziționȃnd variante adaptate vârstei și sexului. De exemplu, multe vitamine pentru seniori au mai mult calciu, vitamina D și B12 decât au nevoie tinerii. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nu mai absorbe atȃt de eficient B12. Femeile, în special, au adesea nevoie de un plus de calciu și vitamina D după menopauză pentru a proteja oasele. De asemenea, formulele pentru bărbați omit fierul ȋn compoziția lor.
Căutați și verificați calitatea suplimentelor – există companii care testează dacă ceea ce este scris pe etichetă este și ȋn capsulele suplimentelor și dacă sunt în cantitățile potrivite. Producătorii ar trebui să specifice că respectă legislaţia şi recomandările autorităţilor de sănătate publică. De asemenea, că spaţiile de producţie, utilajele şi procesele tehnologice respectă standardele riguroase ale regulilor GMP (pentru medicamente) şi HACCP (pentru suplimente alimentare).
Pentru suplimentele provenite din Statele Unite ale Americii, trebuie știut faptul că FDA nu reglementează suplimentele, ȋnsă căutați producători care au fost „verificați” de una dintre cele trei companii care testează suplimentele în S.U.A.: Pharmacopeia, Consumer Lab sau NSF International.
Sursa- webmed.com