Imunitate sănătoasă prin Dietă

Sănătatea imunitară puternică este cheia sănătății generale. Sistemul tău imunitar este protectorul tău ȋn fața agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile și paraziții care pot produce infecții și inflamații, baza diverselor boli.

O dietă care întărește imunitatea, precum și administrarea unor suplimente specifice pot îmbunătăți în mod semnificativ sănătatea imunitară.

Există cel puțin 4 lucruri care vă pot afecta imunitatea

  1. Consumul de prea mult zahăr ȋntreține activitatea paraziților din corpul tău, epuizează corpul de nutrienți care stimulează imunitatea, cum ar fi vitamina C, zinc și glutation.
  2. Somnul insuficient sau de slabă calitate poate crește răspunsul la stres al corpului și poate perturba ciclul normal de refacere și regenerare celulară. A dormi mai puțin de 7 ore în mod regulat crește stresul cronic, cu creșterea cortizolului, a inflamației și dereglarea imunității în organism.
  3. Hidratarea este incredibil de importantă pentru sănătatea imunitară, din păcate mulți oameni pur și simplu uită să bea suficientă apă. Consumul de lichide din categoria cafelei, sucurilor carbogazoase și alcoolul au, printre altele efecte nedorite și cel de deshidratare. Deshidratarea cronică vine la pachet cu dureri de cap, dureri cronice, constipație, alergii.
  4. Sunt șanse să fii ca majoritatea oamenilor din lumea noastră modernă și să-ți petreci 90% sau mai mult din viață în interior. Problema este că, stând în casă tot timpul, pierzi beneficiile aerului proaspăt și vitaminei D de la soare, aflată ȋn strȃnsă legătură cu o bună imunitate.

În general, dieta ta trebuie să includă alimente bogate în fitonutrienți, fructe și legume, dar și alimente fermentate și grăsimi sănătoase pentru o susținere eficientă a imunității.  

Să ai ȋn vedere să nu ȋți lipsească citricele – pentru aportul bogat de vitamina C, de asemenea, ceapa și usturoiul – acestea au fost folosite pentru a lupta împotriva infecțiilor de mii de ani, fiind alimente antiinflamatoare, benefice pentru sănătatea ta imunitară. 

Folosește cȃt de des poți uleiul de măsline, ideal presat la rece, este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate și în antioxidanți polifenolici, fiind practic un antiinflamator incredibil. Cercetările au arătat că uleiul de măsline poate reduce riscul de infecții și te poate proteja împotriva răspunsurilor inflamatorii mediate imun.

Folosit de mii de ani, inițial ȋn Asia, ghimbirul și-a făcut drum ușor și ȋn Europa fiind recunoscut pentru beneficiile antioxidante și antiinflamatorii. Poate ajuta la scăderea inflamației, la creșterea sănătății imunitare, la ameliorarea disconfortului în gât, la reducerea ȋn general a durerii și la îmbunătățirea digestiei.

În ceea ce privește vitamina D, ȋn afara expunerii la razele solare, mai poți suplimenta aportul prin cȃteva alimente bogate ȋn această vitamină – pește gras (somon, macrou), ficat de vită sau pasăre, ou (gălbenușul), unt.

Un alt element esențial pentru echilibrarea sistemului imunitar este zincul, numeroase studii susținȃnd teoria conform careia exista o legatură strȃnsă intre integritatea sistemului imunitar și cantitatea de zinc din organism. Acest mineral intervine ȋn reglarea nivelului de limfocite T, reduce stresul imunologic și îmbunătățește coordonarea imunitară.

Nu ȋn ultimul rȃnd, trebuie să amintesc să susținem sănătatea intestinală, aceasta fiind baza sănătății imunitare. Dacă ea este compromisă, este sigur că și flora microbiană intestinală este dezechilibrată, imunitatea scade, determinȃnd o stare de inflamație cronică. Recomand probioticele ȋn perioadele de stres sau expunere prelungită ȋn medii cu persoane răcite. 

Străduiți-vă să aveți un stil de viață sănătos, alegeți să preveniți ȋn loc să tratați!

Bibliografie:

Kawai N et al. ,,The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus.’’-  Neuropsychopharmacology. 2015 May;40(6):1405-16. 

Mullington JM, Simpson NS, Meier-Ewert HK, Haack M. Sleep Loss and Inflammation. Best practice & research Clinical endocrinology & metabolism. 2010; 

Puertollano MA, et al. ,,Olive oil, immune system and infection. ’’ – Nutr Hosp. 2010 Jan-Feb;25(1):1-8. 

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum luptăm ȋmpotriva alergiilor respiratorii

Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta...

Ce determină pierderea puterii musculare

Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un...

Zahăr natural vs zahăr adăugat

Zahărul există în mod natural în multe alimente precum fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Fructele conțin zahăr sub forma unui mix de sucroză,...

Protejează-ți eficient inima

Motorul vieții, inima, este cu adevărat un organ uimitor. Bate de aproximativ 100.000 de ori ȋntr-o zi și de 2,5 miliarde de ori ȋntr-o...

Obiceiuri matinale ce te pot ajuta să-ți controlezi greutatea

Un memento vizual al greutății în fiecare dimineață te poate ajuta să te ții de planul tău de alimentație sănătoasă în restul zilei sau...