Cum creștem sportivi frumoși și sănătoși?

Sportul înseamnă în primul rând educație, formare și dezvoltare. A fi parte din lumea sportului implică interiorizarea unor valori esențiale pentru umanitate: respect, prietenie, fair-play, excelență, plăcerea efortului. Sportul formează, în general, niște oameni mai buni, mai puternici, repere pentru societate. Drumul de la inițiere la performanță implică niște etape esențiale din punctul de vedere al dezvoltării mentale, borne care asigură continuitate și armonie în proces.

Plăcerea de a se juca (6-12 ani)

Până la vârsta de 10 ani sunt importante plăcerile asociate sportului – plăcerea mișcării, joaca, plăcerea jocului, afilierea, dorința de a aparține unui grup, de a avea obiective comune cu grupul. Nu vorbim de performanță la această vârstă.

Între 10 și 11 ani rămâne plăcerea și se adaugă procesele atenției. Este important ca viitorii sportivi să se poată concentra pe sarcinile de antrenament, să-și poată comuta atenția, să învețe să selecteze stimulii revelanți și să-și direcționeze atenția.

Plăcerea de a se antrena (12-16 ani)

Între 11 și 13 ani este important să gândească pozitiv. Să învețe despre prietenie și fair-play, și să se ghideze după aceste valori, rămânând activați de plăcere, de joc și joacă. Atenția este pe plăcerea din procesul de antrenament. Este important să învețe ce înseamnă antrenament, importanța lui și să simtă plăcerea de a se antrena.

Abia între 14 și 16 ani începem să dezvoltăm plăcerea efortului și capacitatea de a transforma dificultățile în provocări, ca stimuli motivaționali. Începem să vorbim despre control emoțional și capacitate de autoreglare. Tot în această etapă de vârstă dezvoltăm încrederea în propriul corp și în propriile abilități și punem bazele dialogului intern pozitiv. Rămâne plăcerea antrenamentului și apare curiozitatea competiției.

Plăcerea de a concura (14/16-18 ani)

Între 17 și 18 ani punem bazele controlului emoțional, identificăm stimulii motivaționali și ai plăcerii asociate sportului. În competiții, mecanismele activatoare sunt: curiozitatea, explorarea, descoperirea de sine.

După 18 ani punem bazele încrederii în sine și vorbim despre setare de obiective pe termen lung, mediu și scurt. Rămâne plăcerea de a concura, descoperirea de sine și dezvoltarea capacității de a gestiona, de a face față.

Sportul înseamnă în primul rând educație, formare și dezvoltare. Deci implică procese pe termen lung. Pentru a crește sportivi frumoși și sănătoși este nevoie de răbdare și respectarea pașilor firești pentru o creștere armonioasă.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Stresul parental în sport: De la presiune la suport real pentru copii

Sportul de performanță este o călătorie plină de provocări atât pentru tinerii sportivi, cât și pentru părinții lor. Implicarea părinților poate face diferența între...

Gândire pozitivă: Un atu esențial pentru succesul sportivilor de performanță

Sportul de performanță nu înseamnă doar pregătire fizică intensă și antrenamente riguroase, ci și o componentă mentală puternică. Gândirea pozitivă este un atu esențial...

Cum să gestionăm stresul pentru performanță maximă

Stresul este o parte naturală a vieții, iar reacțiile noastre la acesta pot influența semnificativ performanțele sportive și calitatea vieții. Departe de a fi...

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...