Alimentația, prin cantitate, dar mai ales calitatea sa vizează nu doar greutatea ȋn sine a unei persoane, ci inclusiv sănătatea mintală a acesteia, starea de spirit și performanța cognitivă. În plus, hormonii endogeni intestinali, neuropeptidele, neurotransmițătorii și microbiota intestinală sunt direct afectate de compoziția dietei.
Compozitia, structura și funcția creierului depind de disponibilitatea nutrienților adecvați inclusiv lipide, aminoacizi, vitamine și minerale. Prin urmare, aportul alimentar și calitatea alimentelor au un impact asupra funcției cerebrale.
E bine să introduci în dieta anumite alimente
Pentru a te asigura ca îți menții activitatea cerebrală la cote maxime, e bine să introduci ȋn dieta anumite alimente, dovedite ca fiind necesare creierului, conexiunilor rapide neuronale și memoriei.
Vitaminele și mineralele au funcții esentiale în organism iar deficiențele nutritionale, precum și excesul de anumite vitamine și minerale pot avea efecte profunde asupra sistemului nervos central și periferic de la dezvoltarea timpurie a acestuia și pȃnă la maturitate.
Alimentele cu impact pozitiv asupra sănătății cerebrale sunt:
- Peștele gras, precum somonul, macroul, sardinele, hamsiile și heringul, prin conținutul bogat de acizi grași omega 3 facilitează comunicarea ȋntre neuroni, mențin permeabilitatea membranelor celulare, păstrȃnd astfel mintea ,,tânără’’ mai mult timp.
- Grăsimi bune pentru creier se găsesc și ȋn sȃmburi de tipul nuci, migdale, pecan, caju, alune de pădure, arahide.
- Ciocolata neagră, cu un conținut minim de 70% cacao, ȋmbunătățește fluxul sangvin la nivel cerebral, drept urmare oxigenarea și aportul de nutrienți vor fi ȋmbunătățite.
- Cafeaua intervine pozitiv ȋn diminuarea timpului de reacție a corpului, ȋn luarea rapidă de decizii și de asemenea, ȋn procesele de memorare și ȋnvățare. Evident, consumul trebuie să fie moderat pentru a nu ajunge ȋn cealaltă extremă, cu stări de iritabilitate, insomnii sau reacții cardio-vasculare sau neuro-vegetative neplăcute – palpitații sau anxietate.
- Turmericul, condiment cu proprietăți dovedite antiinflamatoare, protejează celulele neuronale de radicalii liberi.
- Proprietăți antioxidante cu rol ȋn menținerea memoriei și prevenirea bolilor neurodegenerative au și fructele de pădure – afine, merișoare, mure, zmeură.
Microbiomul intestinal are de asemenea un rol important
Dovezi recente au evidențiat și rolul microbiomului intestinal în menținerea optimă a funcțiilor cerebrale. Astfel, dacă o persoană este supusă periodic unui stres cronic, de orice natură, fizic, psihic, emoțional, se va confrunta invariabil cu o inflamație a mucoasei intestinale, un dezechilibru al florei bacteriene benefice, iar organismul nu va mai asimila nici eficient, nici suficienți nutrienți, vitamine și mineralele din hrană.
De aceea este important să reușim gestionarea stresului singuri, ȋn forme ușoare sau apelând la specialiști atunci când situațiile ne depășesc.
Încetinirea declinului cognitiv ce apare odată cu vârsta
De asemenea, trebuie avută ȋn vedere protejarea creierului și încetinirea declinului cognitiv ce apare odata cu înaintarea în vârstă.
În ambele situații descrise mai sus, recomandările vizează apelarea la suplimente cu antioxidanți – resveratrol, flavonoide – ginkgo biloba, lecitină și alte fosfolipide de tipul fosfatidilserină.
Este nevoie să conștientizăm legătura dintre hrană, inflamație și tulburările psihice și este important ca specialiștii din domeniul sănătății să aibă cunoștințe despre rolul nutriției în sănătate pentru a face recomandări cât mai complete pacientului.