Controlul stresului

Stresul declanșează reflexe fiziologice puternice care pregătesc organismul (corpul și mintea) să facă față unor cerințe și condiții non-rutiniere. Energia sistemului nervos crește, la fel și intensitatea emoțională; sistemele decizionale se activează, iar capacitatea de rezolvare de probleme este mai mare. Astfel, stresul este bun, atât timp cât se situează la un nivel optim.

Pentru a putea controla stresului pentru a funcționa în beneficiul propriu, este bine să luăm în considerare următoarele aspecte:     

Stresul, ca și frustrarea, este necesar petru supraviețurire, creștere și dezvoltare personaă. Este, de obicei, o reacție normală la o situație anormală. Inițial este pozitiv, dar dacă este prelungit, fără pauze, poate deveni nesănătos. Atenție! Stresul din unul dintre planurile vieții (de exemplu viața personală) crește nivelul de stres și în celelalte planuri.

Este bine să se recunoască din timp simptomele asociate stresului. Majoritatea oamenilor reacționează la stres constant, după propriul model. Cele mai comune reacții sunt: anxietate, depresie, furie sau reacții somatice (îmbolnăviri, accidentări). Cele mai multe persoane  au un tip de reacție la stres, dar este posibil să facă și un mix de reacții. Modificările în rutina de somn (prea mult sau prea puțin), modificările în plan energetic sau creșterea consumului de substanțe excitante (cofeină, nicotină, alcool, etc.) sunt consecințe comune ale uui nivel ridicat de stres, organismul încercând să contrabalanseze prin mecanisme defensive.

Atunci când simtiti ca ati ajuns la un nivel ridicat de stres, declanșați mecanisme de relaxare, indiferent de forma lor: masaj, muzica, film, meditație, stretching, tehnici de relaxare sau respirație, etc.

Gândirea pozitivă și schimbarea atitudinii ajută. Mintea și corpul funcționează după modele repetitive de gândire, emoție, expresie facială, postură și mișcare care sunt asociate cu un eustres (stres pozitiv) și echilibru funcțional. Trebuie doar să ne reamintim cum este atunci când ne este bine. Acțiunile, de obicei, sunt o consecință a propriilor noastre gânduri, atitudini și expresii faciale. Dacă ieși din cercul vicios al stresului (gânduri negative – tensiune emotionala si fizica – esec – ganduri negative), schimbandu-ti atitudinea, sau măcar expresia facială, vei vedea că și restul elementelor se vor modifica. Încearcă într-o zi să zâmbește constant chiar dacă nu simți asta. Vei vedea că până la mijlocul zilei, vei simți să zâmbești.

Apelează la oamenii din jurul tău pentru a vorbi despre stresul care te copleșește.

Timpul liber.  Timpul liber este unul dintre elementele cele mai importante pentru a putea face cerințelor sportului de performanță. Pentru sportivi, timpul liber trebuie să fie ocupat cu activități care nu au nici un fel de legătură cu sportul praticat sau cu mediul sportiv. Daca vorbim despre populatia nesportiva, atunci sportul face parte din bunastarea psihologica in timpul liber. Timpul liber este bine să fie activ, nu pasiv, în perioadele de stres prelungit sau, daca vorbim de performanta sportiva, în perioadele pre-competiționale și competiționale.  Este bine ca timpul liber să aibă o funcție complementară față de restul activităților, acolo unde mediul sportiv încarcă, timpul liber trebuie să descarce. De exemplu, dacă este o atmosferă tensionată la antrenament, timpul liber trebuie să descarce.

Găsește plăcerea în sportul practicat și priveste-l ca pe o sursa de bucurie, nu ca pe o indatorire: Este crucial să găsești plăcere în sport și să te joci. Jocul/joaca, spiritul ludic sta la baza oricărei activități pentru a avea eficiență. Jocul/joaca sunt elementele care ne dau forța vitală de a merge mai departe.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Coeziunea grupului

În sporturile de echipă, dar și în sporturile individuale care au și probe pe echipă, „forța grupului”, tipurile de legături care se stabilesc la...

Procrastinarea în sport

Procrastinarea este un fenomen care creează dificultăți în eficiența individuală și colectivă și este, de cele mai multe ori, perceput ca un fenomen disfuncțional,...

Mindset-ul de campion este înnăscut sau se poate și cultiva?

Mindset-ul de campion este innascut sau se poate si cultiva?“Perdanții trăiesc în trecut. Câștigătorii învață din trecut și se bucură să lucreze în prezent...

Reglarea stării de fugă sau luptă

Atunci când orice ființă umană este expusă unor situații stresante, presante, noi, situații de criză într-un cuvânt, reacția firească este, de cele mai multe...

Reglarea energetică

Sportivii trebuie să dispună de o cantitate de energie suficientă pentru a putea face față cerințelor unei competiții. De multe ori, observăm că sportivii...