Controlul stresului

Stresul declanșează reflexe fiziologice puternice care pregătesc organismul (corpul și mintea) să facă față unor cerințe și condiții non-rutiniere. Energia sistemului nervos crește, la fel și intensitatea emoțională; sistemele decizionale se activează, iar capacitatea de rezolvare de probleme este mai mare. Astfel, stresul este bun, atât timp cât se situează la un nivel optim.

Pentru a putea controla stresului pentru a funcționa în beneficiul propriu, este bine să luăm în considerare următoarele aspecte:     

Stresul, ca și frustrarea, este necesar petru supraviețurire, creștere și dezvoltare personaă. Este, de obicei, o reacție normală la o situație anormală. Inițial este pozitiv, dar dacă este prelungit, fără pauze, poate deveni nesănătos. Atenție! Stresul din unul dintre planurile vieții (de exemplu viața personală) crește nivelul de stres și în celelalte planuri.

Este bine să se recunoască din timp simptomele asociate stresului. Majoritatea oamenilor reacționează la stres constant, după propriul model. Cele mai comune reacții sunt: anxietate, depresie, furie sau reacții somatice (îmbolnăviri, accidentări). Cele mai multe persoane  au un tip de reacție la stres, dar este posibil să facă și un mix de reacții. Modificările în rutina de somn (prea mult sau prea puțin), modificările în plan energetic sau creșterea consumului de substanțe excitante (cofeină, nicotină, alcool, etc.) sunt consecințe comune ale uui nivel ridicat de stres, organismul încercând să contrabalanseze prin mecanisme defensive.

Atunci când simtiti ca ati ajuns la un nivel ridicat de stres, declanșați mecanisme de relaxare, indiferent de forma lor: masaj, muzica, film, meditație, stretching, tehnici de relaxare sau respirație, etc.

Gândirea pozitivă și schimbarea atitudinii ajută. Mintea și corpul funcționează după modele repetitive de gândire, emoție, expresie facială, postură și mișcare care sunt asociate cu un eustres (stres pozitiv) și echilibru funcțional. Trebuie doar să ne reamintim cum este atunci când ne este bine. Acțiunile, de obicei, sunt o consecință a propriilor noastre gânduri, atitudini și expresii faciale. Dacă ieși din cercul vicios al stresului (gânduri negative – tensiune emotionala si fizica – esec – ganduri negative), schimbandu-ti atitudinea, sau măcar expresia facială, vei vedea că și restul elementelor se vor modifica. Încearcă într-o zi să zâmbește constant chiar dacă nu simți asta. Vei vedea că până la mijlocul zilei, vei simți să zâmbești.

Apelează la oamenii din jurul tău pentru a vorbi despre stresul care te copleșește.

Timpul liber.  Timpul liber este unul dintre elementele cele mai importante pentru a putea face cerințelor sportului de performanță. Pentru sportivi, timpul liber trebuie să fie ocupat cu activități care nu au nici un fel de legătură cu sportul praticat sau cu mediul sportiv. Daca vorbim despre populatia nesportiva, atunci sportul face parte din bunastarea psihologica in timpul liber. Timpul liber este bine să fie activ, nu pasiv, în perioadele de stres prelungit sau, daca vorbim de performanta sportiva, în perioadele pre-competiționale și competiționale.  Este bine ca timpul liber să aibă o funcție complementară față de restul activităților, acolo unde mediul sportiv încarcă, timpul liber trebuie să descarce. De exemplu, dacă este o atmosferă tensionată la antrenament, timpul liber trebuie să descarce.

Găsește plăcerea în sportul practicat și priveste-l ca pe o sursa de bucurie, nu ca pe o indatorire: Este crucial să găsești plăcere în sport și să te joci. Jocul/joaca, spiritul ludic sta la baza oricărei activități pentru a avea eficiență. Jocul/joaca sunt elementele care ne dau forța vitală de a merge mai departe.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...