Copilul meu e pasionat de sport. Se poate transforma pasiunea în performanță?

Cu siguranță sportul îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile fizice, să facă mișcare, să-și facă prieteni, să se distreze, să învețe lucrul în echipă și fair-play-ul, să-și îmbunătățească stima de sine. Dar asta nu e tot. Părinții ar trebui să aibă un rol activ în a-și ajuta copilul să dezvolte un spirit sportiv bun.

Pentru a-ți ajuta copilul să profite la maximum de sport, trebuie să te implici activ. Iată ce poți face:

– să oferi suport emoțional și feedback pozitiv;

– să fii prezent la orele de sport și să discuți apoi despre acestea;

– să fii alături de el și să-l ajuți să facă față dezamăgirii, lăudându-i eforturile;

– să-i oferi posibilitatea de a încerca mai multe sporturi, până când găsește o variantă care îi place.

E important să ai așteptări realiste

Înainte de a-ți face vise legate de performanța sportivă a copilului tău, e important ca acesta să parcurgă toate etapele dezvoltării sportive. Paul Wylleman (psiholog sportiv și profesor al Universității Vrije, Facultatea de Psihologia Sportului, fost președinte al Federației Europene a Psihologiei Sportului) a elaborat un model al dezvoltării sportive, conform căruia inițierea se face începând cu 10 ani, dezvoltarea începând cu 15 ani, iar performanța se atinge spre 20-25 de ani. Este important ca micul sportiv al familiei să parcurgă toate etapele dezvoltării sportive înainte de a vorbi de rezultate excelente și medalii în competiții de elită.

Bucuria sportului nu se transformă mereu în performanță

În psihologia sportivă se vorbește despre modelul dual al pasiunii:

– pasiunea armonioasă – energizantă, directoare, care oferă o stare de bunăstare psihologică

– pasiunea obsesivă – distrugătoar, ce conduce, în general, la depresie sau alte tulburari de personalitate

Ne dorim ca micuțul familiei să trăiască, desigur, prima variantă de pasiune pentru sport. De aceea trebuie să ai grijă să-l lași pe cel mic să fie copil, să se joace. În primii ani, el trebuie să se dezvolte multilateral, să încerce toate sporturile, să învețe să-i placă mișcarea, efortul fizic. Abia după ce se încheie copilaria putem vorbi despre specializare.

Pasiunea devine parte din identitate

Este evident că atunci când există inclinații sportive, acestea trebuie încurajate. Dacă aveți un copil activ, e bine pentru întreaga familie să-l îndrumați către un sport – micuțul își consumă energia, voi vi-o păstrați. Mai departe, cu încurajări și stimulente psihologice, copilul poate transforma joaca în pasiune și apoi chiar profesie. Să aveți grijă, însă, organismul uman (și fizic, și psihic) se transformă continuu – există situații în care se pot pierde din abilități, odată cu modificările de creștere.

Sportul de performanta

E nevoie de timp ca să crească pasiunea pentru sport

Copiii functioneaza dupa principiul plăcerii și, odată cu creșterea, după cel al realității. Cu alte cuvinte, e bine să fim atenți la nevoile și dorințele copiilor și să le acordăm timp.

Cel mic a început să facă sport în joacă și în acest fel și-a exersat motricitatea, creativitatea, adaptabilitatea, stăpânirea de sine și a învățat ce înseamnă provocările. Timpul a trecut și, cu ajutorul familiei și al prietenilor, prin adaptarea la nevoile fiecărei vârste, antrenamente corect adaptate și susținute nutrițional, sub îndrumarea unui antrenor inspirat, cel mic a integrat sportul în viața lui. Mai departe, fiecare decide dacă se poate și dacă e cazul să transforme pasiunea în performanță.

Modelele de urmat, care te inspiră să crești în sport și în viață

Mulți copii își pot găsi motivația urmărind sportivi cunoscuți. Ei pot învăța că, pentru a excela în sport, e nevoie de multă muncă și dăruire, o lecție pe care o pot învăța având un model.

Robert Glință și David Popovici, tinerii înotători campioni ai României, sunt astfel de modele, ambii sportivi fiind vârfurile de lance ale campaniei Romania For Gold, o inițiativă născută în urma parteneriatului dintre Edenia Foods și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, ce vorbește despre importanța nutriției în sport și în viață.

Robbie este campion european la 100 de metri spate și câștigătorul locului 8 în finala olimpică la 100 de metri spate de la Tokyo. În toamna anului trecut, el a cucerit și cea dintâi medalie pentru România la Campionatul Mondial în bazin scurt (25 m) de la Abu Dhabi, în 49.60 secunde! De altfel, Robert este campion european la Budapesta în aceeași probă, în bazin de 50 m, și vicecampion continental, în bazin scurt, la Kazan.

David Popovici, copilul minune al înotului românesc, nu necesită prea multe prezentări. El este multiplu campion european și, la doar 16 ani, David nu numai că s-a calificat la Jocurile Olimpice, dar s-a clasat pe locul 4 în finala de la 200 de metri liber, la două sutimi de medalia de bronz și pe locul 7 în finala de la 100 de metri liber. Tot David este cel care a reușit să câștige un aur la Campionatele Europene de Seniori în bazin scurt, trei medalii de aur la Campionatele Europene de Juniori și să doboare două recorduri mondiale de juniori la 100 și 200 m liber. Nu în ultimul rând, David Popovici a fost desemnat la finalul anului trecut Cel mai Bun Sportiv din Europa și câștigătorului Premiului Piotr Nurowski, fiind votat de cele 50 de Comitete Olimpice Naționale de pe continentul nostru!

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Sustenabilitatea și prevenirea schimbărilor climatice prin sport. Cum proiectele COSR împing granițele pentru un viitor verde.

Sustenabilitatea nu mai este un simplu cuvânt la modă – este un imperativ global, iar sportul, cu puterea sa de a inspira și uni...

Safeguarding la Jocurile Olimpice Paris 2024: Team Romania și crearea unui mediu sigur și valoros

Jocurile Olimpice Paris 2024 au fost un spectacol grandios, marcat nu doar de performanțe sportive incredibile, ci și de o atenție deosebită acordată creării...

Importanța valorilor olimpice și transferul acestora în crearea unor principii de viață solide care fac o societate mai bună

Olimpismul nu este doar un set de reguli și competiții sportive; el reprezintă o filozofie de viață, o cale prin care fiecare individ se...

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...