Protejează-ți eficient inima

Motorul vieții, inima, este cu adevărat un organ uimitor. Bate de aproximativ 100.000 de ori ȋntr-o zi și de 2,5 miliarde de ori ȋntr-o viața medie de 70 de ani, pompȃnd peste 375 de miliarde de litri de sânge! Stim ȋnsă că aproape o treime din populația globului suferă de o boală de inimă și ȋn mod preponderent femeile. 

Și totuși ce facem pentru a preveni aceste probleme?

Ciifrele incredibile de mai sus ar trebui să ne dea de gȃndit și să conștientizăm că este vital să susținem, pe cȃt putem de mult, sănătatea inimii.

Un factor cheie pentru îmbunătățirea funcției inimii este reprezentat de peretele intern al vaselor de sânge, ȋncepȃnd de la inimă și până la cel mai mic capilar. Această căptușeală este compusă din celule endoteliale și dacă toate aceste celule ar fi așezate pe un plan plat, ar acoperi, se pare, aproape un întreg teren de fotbal.

Pe lângă funcția de barieră, endoteliul produce elemente esențiale ce influențează și vindecă inflamația, intervenind ȋn fluxul sanguin, tensiunea arterială, dar și ȋn funcția imunitară.

Endoteliul are grosimea unei singure celule și, dacă este deteriorat, își pierde structura și funcția corespunzătoare. Termenul „boală de inimă” se referă cel mai adesea la boala vasculară cunoscută sub numele de ateroscleroză sau înngroșarea și rigidizarea arterelor.

Pentru a  susține sănătatea endoteliului vascular, practic sănătatea inimii, ar trebui să aveți ȋn vedere să aveți pe lȃngă o alimentație sănătoasă și suplimente cu:

• Omega3 din ulei de pește este important atȃt pentru o permeabilitate mai mare a membranelor celulare, cȃt și pentru scăderea inflamației.

• Citrat de magneziu. Aportul mediu de magneziu de către adulții sănătoși este de aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată (DZR) de 350 mg pentru bărbați și 300 mg pentru femei. De aceea, pentru a asigura niveluri suficiente, o doză suplimentară zilnică de magneziu este de 150 până la 300 mg. Luați-l seara și vă va ajuta să dormiți bine.

• Extract din sâmburi de struguri, ce furnizează flavonoide care îmbunătățesc flexibilitatea și elasticitatea vaselor de sânge. Studii clinice dublu-orb au arătat că o lună de suplimentare cu 300 mg de extract de semințe de struguri a ajutat la normalizarea tensiunii arteriale la cei cu hipertensiune ușoară până la moderată.

• Coenzima Q10 este unul dintre cele mai importante suplimente alimentare pentru funcția inimii, în special la persoanele care se știu deja cu problemă cardiacă sau la cineva în vârstă de peste 50 de ani. Luați 100 până la 300 mg pe zi, în funcție de nevoile dvs. și de greutatea corporală.

• Nattokinaza este o enzimă care ,,digeră’’ resturi de proteine, fibrozări, fiind extrasă din boabele de soia fermentate. Reduce vâscozitatea sângelui și îmbunătățește fluxul sanguin, ajutȃnd la o eliminare naturală a cheagurilor.

Consumați de asemenea sare de mare, natural iodată, ȋn loc de sare obișnuită. Este bogată în potasiu și conține cantitatăți mici și magneziu, calciu și iod, făcând-o înlocuitorul ideal pentru sarea de masă. Asociația Americană a Inimii recomandă încorporarea de mai mult potasiu în alimentație ȋn timp ce reduceți aportul de sodiu, pentru a ajuta la menținerea tensiunii arteriale adecvate. 

Persoanele care sunt deja sub o medicație cardio-vasculară trebuie să verifice cu medicul specialist care este momentul potrivit sau daca este nevoie de introducerea unuia sau mai multor suplimente din cele enumerate mai sus.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Cum luptăm ȋmpotriva alergiilor respiratorii

Vremea bună a sosit! Ti-ar plăcea să stai la soare, să admiri frumusețea copacilor înfloriți, dar știi că sunt slabe șanse să faci asta...

Ce determină pierderea puterii musculare

Pierderea puterii musculare este diferită de oboseala sau durerea musculară. De exemplu, simți că ȋți este mai greu să te ridici de pe un...

Zahăr natural vs zahăr adăugat

Zahărul există în mod natural în multe alimente precum fructe, legume, lapte, brânză și chiar cereale. Fructele conțin zahăr sub forma unui mix de sucroză,...

Obiceiuri matinale ce te pot ajuta să-ți controlezi greutatea

Un memento vizual al greutății în fiecare dimineață te poate ajuta să te ții de planul tău de alimentație sănătoasă în restul zilei sau...

Ce putem face atunci când ne confruntăm cu o inflamație cronică

Inflamația este un proces natural care ne ajută să luptăm împotriva germenilor și ne vindecă atunci cand ne rănim sau avem o infecție. Dar...