Ar putea lipsa de magneziu să vă influențeze negativ sănătatea? Răspunsul este clar, DA!
Magneziul este unul dintre cele mai abundente minerale din corpul uman și este folosit în peste 300 de procese fiziologice diferite. Potrivit neurochirurgului american Norman Shealy, MD, PhD, aproape fiecare boală cunoscută este asociată cu o deficiență de magneziu. Aceasta poate suna ca o afirmație îndrăzneață, dar are mult sens, având în vedere numărul de roluri pe care acest mineral le joacă în organism.
Dintre cele mai comune semne ale deficitului de magneziu, voi descrie mai jos pe cele mai frecvente:
1. Dureri de cap și migrene cronice
S-a descoperit că persoanele care suferă de migrene cronice au adesea niveluri mai scăzute de magneziu. Acesta este important atȃt pentru funcționarea corectă a nervilor, cȃt și pentru reglarea producției de neurotransmițători ce pot influența migrenele.
Suplimentele cu magneziu luate în mod regulat reduc atât frecvența, cât și intensitatea migrenelor. În plus, s-a dovedit că magneziul are același efect și asupra durerilor de cap care nu sunt neapărat de natură migrenoasă.
2. Constipație
Constipația este o problemă digestivă extrem de frecventă, mai ales la sexul feminin. Aportul adecvat de magneziu înmoaie practic conținutul intestinal (scaunele) prin atragerea apei în intestine, susținând astfel o eliminare sănătoasă. În plus, magneziul joacă un rol major în reglarea contracțiilor musculare din intestine, așadar o deficiență de magneziu duce adesea la constipație. Recomand ȋntotdeauna magneziu, hidratare corecta și aport corespunzător de fibre cȃnd pacienții se plȃng de constipație.
3. Oboseală
Magneziul este foarte implicat în producerea de energie. Mitocondriile, uzinele energetice ale celulei se bazează în mare măsură pe magneziu pentru a produce energie. De asemenea, magneziul sprijină glandele suprarenale, care joacă un rol important și în producția de energie.
4. Insomnie
Insomnia este una dintre afecțiunile în care suplimentarea cu magneziu aduce o îmbunătățire vizibilă. Acest lucru se datorează faptului că magneziul este implicat în producția de GABA în creier. GABA sau acidul gamma-aminbutiric este considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitoari centrali care promovează relaxarea.
Dacă nu aveți suficient magneziu pentru a produce cantități adecvate de GABA, cu siguranță somnul va avea de suferit. Deși există și alți nutrienți implicați în producția de GABA, magneziul este un factor critic care va determina în mare măsură calitatea somnului.
5. Procesare cognitivă slabă
Dacă aveți de-a face cu așa-numita senzație de ,,ceață a creierului’’, de concentrare slabă sau probleme constante de memorie, este posibil să aveți o deficiență de magneziu. Spuneam mai devreme că structurile din fiecare celulă a corpului, numite mitocondrii, sunt responsabile pentru producerea energiei. Ei bine, creierul conține cea mai mare concentrație de mitocondrii, din corpul masculine, ȋn timp ce femeile au o concentrație mai mare în ovare. Mitocondriile depind în mare măsură de magneziu pentru producerea de energie, astfel încât o deficiență poate afecta semnificativ performanța creierului. Nu este deloc surprinzător faptul că magneziul suplimentar s-a dovedit că îmbunătățește învățarea și memoria.
6. Spasme musculare și crampe
Deoarece magneziul este atât de important pentru transmiterea corectă la nivelul nervilor, nu este surprinzător faptul că joacă, un rol vital și în contracția musculară. Când magneziul este epuizat, contracțiile musculare pot deveni slabe și necoordonate, ceea ce duce la spasme involuntare și crampe dureroase.
Acesta este de fapt unul dintre cele mai comune semne timpurii ale deficitului de magneziu. Spasmele apar de obicei la nivelul picioarelor și, uneori, chiar și în locuri mai neobișnuite, precum pleoapele. Dacă sunteți femeie, atunci când rezervele de magneziu sunt scăzute, este posibil să aveți crampe mai intense legate de sindromul premenstrual.
7. Aritmie cardiacă
Inima este un mușchi care se contractă ritmic, fără a fi nevoie să fie controlat în mod conștient. La fel ca în cazul altor mușchi ai corpului, inima se bazează în mare măsură pe magneziu pentru o contractilitate adecvată. Se presupune că acest lucru se datorează rolului magneziului în reglarea concentrațiilor de calciu și potasiu la nivelul țesutului muscular.
Dacă observi că inima ta bate neregulat, acest lucru incluzȃnd bătăi rapide sau bătăi lente ale inimii și modificări bruște ale ritmului cardiac fără un motiv aparent, atunci deficitul de magneziul poate fi un răspuns.
Deficitul de magneziu poate avea mai multe cauze, de la alimentația precara la pierderea magneziului din organism, așa cum se ȋntȃmplă ȋn transpirația din timpul efortului fizic intens. Pentru o absorbție mai bună la nivel intestinal, asociați suplimentele cu magneziu cu vitamina B6 sau administrați așa cum vă recomandă medicul.
Bibliografie:
Chiu, H.-Y., Yeh, T.-H., Huang, Y.-C., & Chen, P.-Y. – Effects of Intravenous and Oral Magnesium on Reducing Migraine: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Pain Physician, 2016, 19(1), E97-112. PMID: 26752497
Feeney, K. A. et al – Daily magnesium fluxes regulate cellular timekeeping and energy balance. , Nature, 2016, 532(7599), 375–379. PMID: 27074515
de Baaij, J. H. F., Hoenderop, J. G. J., & Bindels, R. J. M – Magnesium in Man: Implications for Health and Disease. Physiological Reviews, 2015, 95(1), 1–46. PMID: 25540137
Slutsky, I. et al – Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. Neuron, 20101, 65(2), 165–177. PMID: 20152124