Mitocondriile sunt mini fabrici de energie ale celulelor, care variază ca număr în funcție de cerințele energetice ale organului respectiv. Majoritatea celulelor au aproximativ 300 de mitocondrii, dar celulele care necesită multă energie, precum ficatul și inima, au 2.000, respectiv 5.000 pe celulă.
Funcția mitocondrială poate crește nivelul de energie, proteja sănătatea și poate încetini procesului de îmbătrânire, în special în creier.
Un număr tot mai mare de cercetări arată că îmbunătățirea funcției mitocondriale poate crește nivelul de energie și ne poate proteja sănătatea. Este, de asemenea, o strategie cheie pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, în special în creier.
Oamenii generează energie din alimentele pe care le consumăm cu ajutorul mitocondriilor.
Mitocondriile produc energie din arderea glucozei din alimentele pe care le consumăm și a oxigenului pe care îl respirăm. Energia creată circulă sub forma unei substanțe chimice cunoscute sub numele de adenozin trifosfat (ATP). În mod remarcabil, în mod colectiv, mitocondriile din organism produc o cantitate de ATP aproximativ egală cu greutatea corpului nostru.
Nivelurile de ATP joacă un rol important în cât de bine funcționează creierul, cât de repede îmbătrânim, gradul de inflamație din organism și probabilitatea de a dezvolta boli cronice asociate cu îmbătrânirea.
Scăderea funcției mitocondriale, adică producția de energie celulară, este asociată cu o funcție imunitară scăzută și cu infecții mai severe. Deci, ar trebui să ne uităm cu toții la modalități de a stimula funcția mitocondrială.
Creierul este țesutul cel mai activ metabolic din organism, așa că funcția mitocondrială scăzută este adesea cel mai vizibilă acolo, dar afectează fiecare celulă și funcție din organism.
De exemplu, dacă celula hepatică nu are suficientă energie, nu poate detoxifia organismul în mod corespunzător. Dacă mușchii nu au o funcție mitocondrială adecvată, ei nu pot scăpa de deșeurile metabolice, făcându-i slăbiți și dureroși la atingere.
Îmbunătățirea funcției mitocondriale necesită trei obiective cheie:
- Furnizați organismului toți nutrienții esențiali.
- Utilizați, cȃnd este cazul, suplimente alimentare specifice ca amplificatori mitocondriali pentru a proteja și îmbunătăți funcția mitocondrială.
- Reduceți expunerea la factorii dăunători (de exemplu, fumatul, toxine de mediu [pesticide, erbicide, metale grele precum plumb, mercur, cadmiu etc.), medicamente.
Mitocondriile necesită elementele de bază ale nutrienților pentru a funcționa corect: proteine adecvate, grăsimi potrivite, surse de carbohidrați de calitate, vitamine, minerale și o bună hidratare.
Iată recomandările mele de bază privind suplimentele pentru sănătate și nevoile mitocondriale:
- Luați o formulă multiplă de vitamine și minerale de înaltă calitate.
- Luați suficientă vitamina D3 (de obicei 2000–5000 UI pe zi) pentru a vă ridica nivelul sanguin de D3 la intervalul optim (50-80 ng/ml)
- Luați un produs de ulei de pește de înaltă calitate pentru a furniza 1000 mg de EPA+DHA zilnic.
- Luați suplimentar antioxidanți pe bază de plante, cum ar fi extracte bogate în flavonoide
- N-Acetilcisteina crește nivelul de glutation, protectorul antioxidant cheie al mitocondriilor. Nivelurile scăzute de glutation pot accelera procesul de îmbătrânire și pot crește riscul de tulburări legate de vârstă, cum ar fi pierderea memoriei, rezistența la insulină și aproape orice afecțiune degenerativă cronică. Nivelurile scăzute de glutation arată o funcție mitocondrială scăzută. NAC este una dintre cele mai eficiente moduri de a stimula glutationul, dar puteți lua și L-glutation ca supliment.
- În plus, persoanele în vârstă, în general, au crescute nevoile de CoQ10, acest lucru fiind observabil prin oboseală crescuta, adică funcția celulară redusă și ȋn timp, funcția cerebrală afectată.
- Carnitina funcționează în mod similar cu un sistem de injecție de combustibil în mitocondrii. Dar în loc să ardă benzină, mitocondriile folosesc grăsimi, în special acizi grași cu lanț lung, ca sursă de combustibil în producția de energie. Carnitina este necesară pentru a transporta aceste lanțuri lungi de grăsime în mitocondrii. Recomand forma acetil-L-carnitină, un adevărat rejuvenator mitocondrial.
- Magneziul este un nutrient esențial pe care majoritatea oamenilor nu îl consumă suficient. Creșterea nivelurilor va produce adesea îmbunătățiri semnificative ale nivelurilor de energie, în special la cei care luptă cu oboseala. Magneziul este disponibil în mai multe forme diferite. Studiile de absorbție indică faptul că magneziul este ușor absorbit pe cale orală, mai ales atunci când este legat de citrat și glicină (bisglicinat), aspartat și malat.
Bibliografie
- Tardy AL, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020;12(1):228.
- Šalamon Š, Kramar B, Marolt TP, Poljšak B, Milisav I. Medical and Dietary Uses of N-Acetylcysteine. Antioxidants (Basel). 2019;8(5):111.
- Testai L, Martelli A, Flori L, Cicero AFG, Colletti A. Coenzyme Q10: Clinical Applications beyond Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2021;13(5):1697.
- Aaseth J, Alexander J, Alehagen U. Coenzyme Q10 supplementation – In ageing and disease. Mech Ageing Dev. 2021;197:111521.
- Adeva-Andany MM, Calvo-Castro I, Fernández-Fernández C, et al. Significance of l-carnitine for human health. IUBMB Life. 2017;69(8):578-594.
- Rosca MG, Lemieux H, Hoppel CL. Mitochondria in the elderly: Is acetylcarnitine a rejuvenator? Adv Drug Delivery Rev. 2009;61(14):1332-1342 .
- Barbagallo M, Veronese N, Dominguez LJ. Magnesium in Aging, Health and Diseases. Nutrients. 2021;13(2):463.
- WebMD 2023