Părinte – antrenor: un parteneriat câștigător

A fi părinte înseamnă o responsabilitate uriașă, iar perspectiva succesului în acest rol se asociază de multe ori cu nevoia de a deține controlul în procesele și dinamica copiilor în majoritatea domeniilor de dezvoltare ale acestora. Într-adevăr părinții sunt persoane centrale în viața copiilor lor, execitând cea mai mare influență asupra acestora în procesul de formare și dezvoltare, însă parte din procesul de creștere se asociază cu acordarea libertărții necesare unor interacțiuni autentice cu alte persoane și medii și facilitarea explorării și adaptării la situații de viață.

Dacă în sistemul educațional, regulile și limitele în interacțiunea părinților cu principalii actori din instituțiile de învățământ sunt clare, în mediul sportiv acestea sunt insuficient definite. În acest sens, relația antrenor-părinte poate să devină deseori deficitară, observând de multe ori comportamente negative în competițiile de copii și juniori, atât în cazul antrenorilor, dar mai ales în cazul părinților.

Este important ca părinții și antrenorii să creeze un parteneriat câștigător

Atât părinții, cât și antrenorii au un obiectiv central – cultivarea plăcerii de a se mișca și a face sport în cazul copiilor, asigurarea unui mediu de dezvoltare multilaterală atât în plan fizic, cât și psihologic, asigurându-se astfel crearea contextului pentru o construcție solidă și consistentă în planul încrederii în sine și propriile abilități ca resursă primordială în viața oricărui om.

Este de dorit evitarea definirii valorii copilului prin performanță

În acest sens, părinții sunt cei care pot dezvolta relații bazate pe încredere, fiind totodată primii susținători ai copilului, cei care îi îndrumă și se bucură de reușitele lor. Ei sunt cei care îi susțin pe copii în construcția unei relații baze pe încredere, consistență și dedicare cu antrenorul lor, atât prin exemplul personal, cât și prin încurajarea inverstirii antrenorului cu autoritatea necesară în procesul de pregătire sau în competiție. Totodată, îi ajută să depășească obstacolele întâmpinate și să realizeze că drumul spre performanță implica și succes, cât și momente mai puțin fericite.  Este de dorit evitarea definirii valorii copilului prin performanță. Drumul către performanță este o chestiune de alegere. A face sport face parte din rutina firească pentru o asigurarea unei stări de sănătate. A face sport nu înseamnă performanță. 

Antrenorii sunt responsabili pentru programul de pregătire

În același timp, antrenorii sunt responsabili pentru programul de pregătire și planificare care implică aport științific și elemente cuantificabile centrate pe progres și proces. Antrenorul știe întotdeauna ce? și de ce? include anumite exerciții, într-o anumită succesiune, la un anumit moment dat, având o anumită atitudine. De asemenea, antrenorul este cel care decide în raport cu elementele specifice mediului sportiv. Abilitatea, devotamentul, răbdarea, intuiția și cunoașterea sunt doar câteva dintre calitățile cu care antrenorul îmbogățește planul dezvoltării viitorului adult.

Parteneriatul câștigător părinte-antrenor este o condiție esențială pentru asigurarea coerenței în procesul de dezvoltare al copilului și poate fi realizat prin respectarea rolului pe care fiecare dintre cei doi parteneri îl are în raport cu copilul practicant de sport.

Articolul precedent
Articolul următor

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Spor la joacă!

Ființa umană nu poate fi scindată între un psihic care gândește și un corp care trăiește (Aristotel), iar sportivii înțeleg mai bine și mai...

Joc și joacă

Jocul și joaca sunt parte din performanța sportivă, influențând atât aspectele fizice, cât și cele mentale ale sportivilor. Prin intermediul jocului, sportivii dobândesc abilități...

Rolul antrenamentului în sport pentru a atinge succesul

Antrenamentul reprezintă fundația pe care se construiește succesul în sport. Indiferent de talentul natural, abilitățile înnăscute sau experiență, atingerea performanțelor de top și obținerea...

Cum să rămâi calm și stăpân pe tine ca sportiv, în situații stresante

Sportul nu este doar despre capacitățile fizice. În fața unui concurs important sau în situații stresante în mediul competițional sau de antrenament, abilitatea de a rămâne calm și stăpân poate face diferența dintre succes și eșec.

Care sunt elementele principale care diminuează încrederea în sine în cazul sportivilor?

Multe dintre preocupările antrenorilor și părinților în ceea ce privește sportivii țin de încrederea în sine. Într-adevăr încrederea în sine, încrederea în propriile capacități...