Am luat câteva kilograme… cum abordez situația

Am luat câteva kilograme în vacanță, le mai dau jos?

Hai să vedem, ce gânduri îți trec prin minte atunci când vacanța s-a încheiat și constați că nu mai încapi în hainele preferate. Știi că vor mai urma weekend-uri, invitații, zile de naștere, ce fac dacă scap controlul?

Vei răspunde probabil că trebuie să mănânci mai puțin sau să nu mai mănânci după orele 18.00 sau să te apuci de sală sau pur și simplu să începi o dietă. Toate pot fi considerate doar niște ,,reparații’’ pe termen scurt și nicidecum modificări pe termen lung.

Primul gând care trebuie să-ți treacă prin cap este să accepți că ai un stil de viață care te-a defocusat de la nevoile reale ale propriei persoane. Ȋncearcă așadar să-ți identifici problemele. Dacă simți că ești depășit/-ă, apelează la un specialist, altfel poți ajunge să îți produci mai multe pagube, mai ales dacă te bazezi pe internet.

Viața socială este evident o parte importantă a stilului de viață

Și asta mai ales când se pleacă în concediu. Știu că îți este teamă de tentațiile alimentare apărute când nu mai ești pe un teren familiar, ca cel de acasă. La început poți să te simți vulnerabil/-ă, așa cum se întâmplă de exemplu atunci când ieși la restaurant cu prietenii. 

Se întâmplă să apară o invitație de ultim moment și nu ai timp să-ți planifici masa? Sau trebuie doar să fugi și să iei prânzul?

Cu puțină pregătire, vei putea naviga în apele ispitelor alimentare fără a te alege cu daune sau în orice caz nu cu unele foarte mari. 

Încearcă în astfel de situații să ai în minte următoarele sfaturi

  1. Orientează-te către băuturi fără adaos de zaharuri și pe cât posibil evită alcoolul.
  2. Controlează-ți porția alimentară. Nu e obligatoriu să mănânci tot din farfurie, dacă a rămas și ți-a plăcut ceea ce ai comandat, poți lua la pachet.
  3. Comandă salate și dacă sunt cu sosuri, cere-le separat, urmând să le adaugi în cantitatea de care ai nevoie.
  4. Evită mâncarea prăjită și optează pentru preparate la grătar, la cuptor sau abur.
  5. Nu trebuie să îți fie teamă să îți spui dorințele, în multe restaurante poți să înlocuiești sau să modifici ceva la un preparat dacă ești convins că este mai sănătos preparat altfel.
  6. Mănâncă încet, fără grabă. Savurează mâncarea. E foarte important. Trebuie să îi oferi suficient timp stomacului să trimită semnale către creier, iar acesta să concluzioneze prin senzația de sațietate că ești plin și că masa trebuie să se încheie.

Dacă vrei însă să ții dietă, mai ales dacă mizezi pe eliminarea unei grupe de alimente, trebuie să îți spun că ești în categoria celor mai vulnerabile persoane la poftele alimentare, deoarece grelina, hormonul foamei, nu o să-ți dea pace. 

Despre acesta poți afla mai multe citind articolul anterior https://romaniaforgold.ro/specialistul-in-nutritie/pot-sa-pun-pofta-alimentara-%c8%8bn-cui/ 

Cert este un lucru: există soluții pentru orice problemă legată de controlul greutății. Trebuie doar să vrei să te implici în propria transformare.

Bibliografie:

Borch Daniel, Mette Veller, Arne Astrup, Jorn Jaskolowski, Anne Raben – Potatoes and risk of obesity, type 2 diabetes, and cardiovascular disease in apparently healthy adults: a systematic review of clinical intervention and observational studies – Am J Clin Nutr 2016 Aug;104(2):489-98.

Boschmann M. -The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003.

Raspopow K, Abizaid A  Matheson K, Anisman H – Anticipation of a psychosocial stressor differentially influences ghrelin, cortisol and food intake among emotional and non-emotional eaters.- Appetite, 2014

Stefanescu Camelia – www.stop-dieta.ro  

Sookey JF et al – Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity – Obesity 2008

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Probleme cu digestia?

Digestia este un proces complex prin care alimentele alese la o masă sunt procesate mecanic și chimic pe un parcurs care ȋncepe ȋn gură...

Putem oare controla dependențele ușoare?

Frecvent, obiceiuri cum ar fi, cumpărăturile de stres, vizionarea excesivă a emisiunilor și goana după știri ,,senzaționale, cancan’’ ne costă timp și bani, lucruri...

Ce cauzează un blocaj în scăderea în greutate?

În primele câteva săptămâni de pierdere în greutate este tipică scăderea rapidă. În parte, acest lucru se datorează faptului că atunci când inițial reduci...

Te-ai pregătit de primăvară?

Te-ai pregătit de primăvară?Trecerea de la un anotimp la altul poate crea dificultăți organismului ȋn a se adapta la schimbări și cele mai ȋntȃlnite...

Cum știi dacă planul tău de nutriție funcționează

Persoanele interesate de pierderea în greutate își evaluează adesea progresul după ce le arată cȃntarul. Totuși, mai ales la începutul unei noi diete, greutatea...