Cum să păstrezi sau să-ți crești masa musculară?

Nutriţia este o știinţă foarte exactă, bazată pe reacţii biochimice bine stabilite. I-aș da următoarea definiţie: un cumul de comportamente și obiceiuri alimentare sănătoase care, odată instalate, nu mai necesită efort de disciplină sau de motivaţie, actul alimentar devenind ceva firesc, ușor aplicabil zi de zi.

Păstrarea sau creșterea masei musculare și arderea grăsimilor implică nu doar atenţie alimentară cât se poate de echilibrată, dar și o ȋnţelegere a ceea ce se ȋntâmplă cu corpul tău.

Rolul proteinelor

O să vorbesc ȋn acest articol despre proteine, pentru că despre carbohidraţi se tot discută și referitor la aceștia e de la sine ȋnţeles că trebuie consumaţi cei de calitate, care determină un răspuns lent de creștere a glicemiei (cartofi, orez, quinoa) și evitaţi, pe cât posibil, cei din dulciuri (sucuri, patiserie, pâine).

Echilibrul ȋn aportul de proteine ​​pe parcursul unei zile provine din raportul dintre cantitatea de proteine ​​consumată la masă și răspunsul organismului de a sintetiza, adică de a produce din nou proteină ca masă musculară.

Știm deja că la adulții tineri, atât ȋn perioada de odihnă, cât și după exerciții fizice, aproximativ 20 de grame de proteină ​​sunt suficiente pentru a stimula la maxim sinteza proteinelor musculare. Această doză o putem cuantifica la aproximativ 0,24 grame per kilogram corp, per masă. Dacă se consumă peste această cantitate de proteină, răspunsul de sinteză al proteinei musculare nu va fi mai mare și aminoacizii vor fi doar oxidați.

Răspunsul organismului de sinteză a proteinelor musculare este tranzitoriu, deci dacă nu ați făcut exerciții și consumați o masă care conține un nivel optim de proteine, rata de sinteză va crește, dar va reveni la valoarea inițială în aproximativ trei ore. Dacă ȋnsă consumați o cantitate mică de proteine, să zicem că aveți 12 grame în farfurie, atunci veți avea un răspuns suboptim  de sinteză a proteinelor musculare la acea masă. 

Evident, a nu mânca sau a nu bea proteină după efort fizic nu va fi niciodată un avantaj, atât pentru persoanele care vor să slăbească din grăsime, cât și pentru cele care vor să ȋși crească masa musculară. Modificarea obiceiurilor alimentare la variante corecte, fiziologice pentru organism este uneori mult mai importantă ȋn procesul de slăbit decât motivaţia de a face restricţii alimentare, știind că aceasta se poate ușor schimba la stimulii din mediu. 

Nutriția este esențială în atingerea performanței în sport și în viață. E important să știi ce mănânci!

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

Da, îți poți scădea colesterolul

Deși ne simțim bine, frecvent, analizele de laborator ne arată niveluri crescute de colesterol. Acesta nu cauzează de obicei simptome, ȋnsă provoacă daune importante...

Ȋnlocuitorii de zahăr și riscul de boală 

Ştiți ce este un înlocuitor de zahăr - este o substanță artificială (adică obținută ȋn laborator) sau naturală (pe bază de plante) ce ȋndulcește,...

Nevoi alimentare după 45 de ani

40-45 de ani reprezintă vȃrsta la care considerăm că suntem ȋn deplină putere, dar ȋn același timp, sub presiunea mai multor factori de stres,...

Ia-ți suplimentele ȋn mod eficient

Cel mai bun mod de a-ți satisface nevoile de nutrienți este consumul unei varietăți de alimente sănătoase. Totuși, dacă aveți un nivel scăzut de...

Alimente ce pot afecta sănătatea creierului

Din nefericire există o mulțime de alimente, potențial problematice, ce ar trebui să apară mai puțin în farfurie sau să dispară cu totul. Acestea...