Legătura dintre alimentație, neurotransmițători și reglarea glicemiei (zahărul din sânge) demonstrează că modul în care ne simțim depinde foarte mult de ceea ce mâncăm.
Consumul de prea mult zahăr poate provoca stări depresive
Un studiu amplu efectuat pe subiecți din șase țări diferite a constatat că alimentația cu prea mult zahăr și sentimentul de depresie sunt elemente aflate ȋntr-o strânsă legătură. Acest lucru pare a fi cauzat de creșterea cronică a insulinei ȋn alternanță cu instalarea stărilor hipoglicemice și dorința de a consuma mai multe dulciuri. Astfel, încercarea continuă a organismului de a elimina atacul constant de zahăr din sânge poate ajunge să provoace tulburări de dispoziție.
Îmbunătățirea stării noastre mentale și emoționale se face inclusiv cu o alimentație și mai ales obiceiuri alimentare bune. Odată ce începi să faci schimbări, vei observa că mental ești tot mai „activ”, cu capul mai limpede, mai puțin „neclar”, că ești mai bine-dispus, mai fericit, mai pozitiv și mai motivat în activitățile zilnice.
Ce anume din alimentație influențează dispoziția noastră?
- A avea ȋn dietă suficienți acizi grași omega-3 pare să ne pună într-o dispoziție mai bună. Poți astfel include în dietă mai multe feluri de nuci, pește și fructe de mare, cum ar fi somonul, sardinele, macroul, crabii și stridiile pentru a obține aceste grăsimi sănătoase. Bonus, stridiile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc, mineral important în menținerea unei imunități eficiente.
- Consumul de prea mult de ulei vegetal, grăsimi hidrogenate și grăsimi trans (de exemplu margarina obișnuit găsită ȋn produsele de cofetărie sau patiserie) ne poate înrăutăți starea de spirit. Aceste grăsimi omega-6 îngreunează organismul nostru să proceseze acizii grași omega-3. Nivelurile scăzute de omega-3 sunt legate de simptomele depresiei, menținerea dependențelor și chiar ale stărilor de alimentație compulsivă, ceea ce poate însemna alegeri alimentare de slabă calitate și deci menținerea cercului vicios. Acizii grași omega-6 în cantități mari pot, de asemenea, crește inflamația, care ne poate afecta creierul. Multe tulburări neuro-degenerative și probleme de sănătate mintală sunt legate de inflamația creierului.
- Neurotransmițătorul care ne ajută să ne simțim relaxați și fericiți este serotonina. De aceea, consumul de proteine slabe, inclusiv pui, curcan și pește, crește aportul de ,,cărămizi’’ necesare formării de serotonină. Este vorba despre triptofan, un aminoacid esențial, pe care nu îl producem, așadar trebuie adus în organism prin dietă.
În concluzie, creierul și în general corpul nostru dacă primește nutrienții potriviți, deține toate instrumentele bio-chimice necesare pentru a ne regla emoțiile sau pentru a produce neurotransmițătorii ,,fericirii”.