Alimente cu influență asupra dispoziției

Legătura dintre alimentație, neurotransmițători și reglarea glicemiei (zahărul din sânge) demonstrează că modul în care ne simțim depinde foarte mult de ceea ce mâncăm.

Consumul de prea mult zahăr poate provoca stări depresive

Un studiu amplu efectuat pe subiecți din șase țări diferite a constatat că alimentația cu prea mult zahăr și sentimentul de depresie sunt elemente aflate ȋntr-o strânsă legătură. Acest lucru pare a fi cauzat de creșterea cronică a insulinei ȋn alternanță cu instalarea stărilor hipoglicemice și dorința de a consuma mai multe dulciuri. Astfel, încercarea continuă a organismului de a elimina atacul constant de zahăr din sânge poate ajunge să provoace tulburări de dispoziție.

Îmbunătățirea stării noastre mentale și emoționale se face inclusiv cu o alimentație și mai ales obiceiuri alimentare bune. Odată ce începi să faci schimbări, vei observa că mental ești tot mai „activ”, cu capul mai limpede, mai puțin „neclar”, că ești mai bine-dispus, mai fericit, mai pozitiv și mai motivat în activitățile zilnice.

Ce anume din alimentație influențează dispoziția noastră?

  1. A avea ȋn dietă suficienți acizi grași omega-3 pare să ne pună într-o dispoziție mai bună. Poți astfel include în dietă mai multe feluri de nuci, pește și fructe de mare, cum ar fi somonul, sardinele, macroul, crabii și stridiile pentru a obține aceste grăsimi sănătoase. Bonus, stridiile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc, mineral important în menținerea unei imunități eficiente.
  2. Consumul de prea mult de ulei vegetal, grăsimi hidrogenate și grăsimi trans (de exemplu margarina obișnuit găsită ȋn produsele de cofetărie sau patiserie) ne poate înrăutăți starea de spirit. Aceste grăsimi omega-6 îngreunează organismul nostru să proceseze acizii grași omega-3. Nivelurile scăzute de omega-3 sunt legate de simptomele depresiei, menținerea dependențelor și chiar ale stărilor de alimentație compulsivă, ceea ce poate însemna alegeri alimentare de slabă calitate și deci menținerea cercului vicios. Acizii grași omega-6 în cantități mari pot, de asemenea, crește inflamația, care ne poate afecta creierul. Multe tulburări neuro-degenerative și probleme de sănătate mintală sunt legate de inflamația creierului.
  3. Neurotransmițătorul care ne ajută să ne simțim relaxați și fericiți este serotonina. De aceea, consumul de proteine ​​slabe, inclusiv pui, curcan și pește, crește aportul de ,,cărămizi’’ necesare formării de serotonină. Este vorba despre triptofan, un aminoacid esențial, pe care nu îl producem, așadar trebuie adus în organism prin dietă.

În concluzie, creierul și în general corpul nostru dacă primește nutrienții potriviți, deține toate instrumentele bio-chimice necesare pentru a ne regla emoțiile sau pentru a produce neurotransmițătorii ,,fericirii”.

Discover

Fuelled by

spot_imgspot_img

Romania for Gold

De câte proteine ​​are nevoie un adult de 45-50 de ani

Toată lumea are nevoie de proteine, dar când ai ȋn jur de 50 de ani, trebuie să ȋncepi să ai ȋn vedere să mănânci...

Semne ce pot indica un deficit de vitamina B12

În primul rând trebuie să știi că deficiența de vitamina B12 este rară la persoanele care mănȃncă echilibrat și din toate grupele alimentare. Corpul...

Cofeina și răspunsurile la cele mai frecvente ȋntrebări legate de suplimentarea acesteia

Cofeina reprezintă un ajutor ergogenic des utilizat de cei ce ȋși doresc un plus de energie. Cercetări ample au fost făcute pe acest subiect,...

Detox cu sucuri – impact pe microbiota intestinală

Multă lume consideră că dieta cu diverse sucuri ar curăța intestinul. Chiar dacă acestea arată apetisant prin varietatea paletei de culori, există o multitudine...

Cauze mai puțin știute ale creșterii colesterolului

Stresul cronic, se știe, provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv colesterol ridicat. Practic, cercetările au arătat că riscul de creștere este pentru...